Uusiutuvan energian hankkeet
Karstulan Tynnörsuon tuulivoimapuisto
ABO Energy Suomi Oy suunnittelee Karstulan Tynnörsuon alueelle tuulivoimapuistoa, jossa alustava voimalasijoittelualue on kooltaan noin 1700 ha ja alustava kaava-alue noin 3100 ha. Alueelle laadittavassa tuulivoimaosayleiskaavoituksessa ja YVA-menettelyssä on tarkastelussa 9-15 tuulivoimalaa, joiden turbiinien teho on n. 7-10 MW.
Karstulan kunnanhallitus käynnisti tuulivoimaosayleiskaavan 11.12.2023 § 293. Tuulivoimaosayleiskaavoituksen lisäksi kyseessä on myös Karstulan Itäisten ja läntisten vesistöjen rantaosayleiskaavan osittainen muuttaminen.
Kristiinankaupunki, Stora Sandjärvin aurinkovoimapuisto
Hankkeen tavoitteena on edistää uusiutuvan energian tuotantoa mahdollistamalla alueelle aurinkovoimapuisto, jonka arvioitu sähköntuotanto on n. 87 GWh/vuosi. Osayleiskaavan yhteydessä laadittavien selvitysten, vaikutusten arvioinnin sekä kaavan ohjausvaikutuksen kautta varmistetaan, että uusi maankäyttö voidaan sovittaa ympäristöön lähialueen loma-asuminen sekä luonto- ja maisema-arvot huomioiden.
Vihreän vedyn ja teräksen tuotanto
Kaavoituksen tarkoituksena on lisätä kaupungin teollisuustonttien tarjontaa ja mahdollistaa vihreän vedyn tuotantolaitoksen sijoittuminen alueen itäosaan.
Kaavoitettavalla alueella varaudutaan myös vihreän teräksen tuotantoon sekä logistisiin yhteyksiin Karhusaaren sataman suuntaan. Suunittelualueen pinta-ala on yhteensä noin 1 000 hehtaaria, josta asemakaavoitettava alue kattaa noin 260 ha.
Lapinlahden Alapitkän aurinkovoimapuisto
Suunnittelualue sijaitsee Pohjois-Savossa Lapinlahden kunnassa noin 20 km Lapinlahden kuntakeskuksesta etelään. Hankealue on yksityisessä omistuksessa ja koostuu lähinnä aiemmin viljelykäytössä olleista peltoalueista.
Osayleiskaavan tavoitteena on mahdollistaa alueelle aurinkovoimapuisto, jonka pinta-ala on n. 200 ha ja aurinkovoimalan arvioitu sähköntuotanto on n. 100 GWh/vuosi. Suunnittelualueen välittömässä läheisyydessä sijaitsee Fingrid Oyj:n Alapitkän sähköasema, jonka kautta aurinkovoimaloiden on tarkoitus liittyä kantaverkkoon.
Lempäälän Myllyvainion asemakaava ja energiaselvitys
Asemakaavan ja asemakaavan muutoksen tarkoituksena oli mahdollistaa vihreää siirtymää tukeva energiantuotanto osana Lempäälän hiilineutraalia energiajärjestelmää.’
Työn keskeinen tavoite oli tutkia potentiaalista energiajärjestelmää, jolla voidaan kustannustehokkaasti edistää hiilineutraaliuteen liittyviä tavoitteita. Alkukarsinnassa eri energiantuotantomuodoista valittiin sopivimmat toteutusvaihtoehdot asemakaavoitusta ja jatkosuunnittelua varten.
Ympäristöministeriö myönsi hankkeelle Euroopan Unionin NextGnerationEU -rahoitusta.